Je známo, že ponocování, nedostatek spánku, nadužívání alkoholu,
kouření, nedostatek pohybu a přejídání škodí nejen srdci, ale i mozku a
potažmo v podstatě všem orgánům. Dobrá zpráva je, že podobně jako určité
činnosti mozku škodí, jsou i takové, které mu prospívají. Dnes se
zaměříme především na výběr vhodných potravin, tedy na stravu. Existují
totiž potraviny, které podporují kondici a vitalitu mozku a pečují o to,
aby prospíval. Ty by se na vašem stole měly objevovat pravidelně. O
které se jedná?
1. Zelená a listová zelenina
Brokolice, růžičková kapusta, špenát, polníček, rukola a další zelená
listová zelenina jsou bohatým zdrojem folátu. To je látka, která pomáhá
snižovat hladinu homocysteinu, aminokyseliny, která je spojována s
atrofií mozku a zvýšeným rizikem nástupu Alzheimera. Asi šestkrát týdně
byste měli sníst šálek vařené nebo dva šálky syrové zelené zeleniny.
2. Citrusy
Jsou plné flavonoidů, sloučenin rostlinného původu s antioxidačními
účinky. Výzkumy ukazují, že právě flavonoidy mohou zlepšit průtok krve
mozkem, což zase zlepšuje jeho kognitivní (poznávací funkce), kam patří
paměť, rychlost reakcí, rozhodování nebo koncentrace. Alespoň jednou
denně byste měli sníst šálek plný citrusového ovoce.
REKLAMA
3. Fazole
Jsou plné vlákniny, díky čemuž zlepšují citlivost na inzulín, což
zase posiluje poznávací funkce. Tím fazole udržují mozek v kondici a
pečují o jeho vitalitu. Alespoň třikrát týdně byste do sebe měli dostat
půl šálku vařených fazolí, případně jiných luštěnin, jako je cizrna,
čočka nebo hrách.
4. Ořechy
Jsou bohaté na rostlinné sloučeniny polyfenoly, u kterých bylo
prokázáno, že snižují riziko rozvoje demence. Prospěšné mohou být v
tomto směru zejména ořechy vlašské, které jsou zdrojem ALA omega-3
mastných kyselin, jež podporují funkčnost a efektivní práci mozku.
Minimálně pětkrát týdně byste měli přijmout malou hrst ořechů nebo 2
lžíce ořechového másla.
5. Olivový olej
Dodá cenné mononenasycené mastné kyseliny, které mohou pomoci chránit
mozek před poškozením. Jsou totiž známé svými protizánětlivými a
antioxidačními vlastnostmi. Zkuste olivový olej používat místo másla a
jiných typů olejů, koupit můžete i olivový olej vhodný pro tepelnou
úpravu. Denně si dopřejte polévkovou lžíci.
6. Hořká čokoláda
Je plná antioxidantů a flavonoidů. Díky nim pomáhá v boji proti
zánětům a podporuje obnovu a regeneraci mozkových buněk neuronů.
Vybírejte tmavé čokolády, které mají více než 70 % kakaa a denně si
dopřejte klidně 20 gramů.