Vedlejší účinky skořice
Skořice obvykle nezpůsobuje žádné závažné vedlejší účinky. Může však
podráždit ústa a rty či kůži. Také lidé s problémy s játry by měli
konzumaci probrat se svým lékařem, příliš vysoký příjem tohoto koření
totiž může způsobit toxicitu. Jelikož snižuje hladinu cukru v krvi,
pozor by si měli dávat i pacienti s diabetem.
Co je to kumarin a proč je škodlivý?
Kumarin je jedovatá látka, která se nachází primárně v čínské skořici.
Pravá skořice kumarin obsahuje sice také v minimálním množství a to cca 300 mg v 1 kg skořice, u čínské skořice je obsah až desetinásobně vyšší.
Ve větším množství je kumarin toxický a může poškodit játra. Jeho denní příjem by neměl překročit 0,1 mg na 1 kg tělesné váhy.
Dále může kumarin reagovat s různými léky (např. aspirin, ibuprofen, warfarin a další) a vyvolat zdravotní komplikace.
Kumarin obsahují i běžné potraviny jako mrkev, petržel, celer,
pastiňák, tabák, vanilka, jahody, meruňky a řada bylin (tomka vonná,
koriandr, lékořice, andělika, mařinka, komonice atd.).